Aamulenkillä treenattiin paikallamakuuta. Häiriöitä oli ihan kohtalaisesti, kun ihmisiä palaili laivalta autoilleen. Viki oli myös mukana. Taiga jäi hyvin paikalleen ja me mentiin papparaisen kanssa n. kymmeneen metriin. Pidin lähes pari minuuttia. Oli ihan rento, mutta aivan lopussa alkoi haukkua: näki lumikasan takaa jotakin outoa mielestään. Kävin palkkaamassa, kun oli hiljaa pidemmän tovin. Otin uusiksi ja katsoin ettei pääse haukkumaan.Ei yrittänytkään..taisi tuo haukkuminen olla jotain protestin tapaista? En ymmärrä mikä tuossa paikalamakuussa niin koiraa kaivelee..Pitää nyt treenata erittäin paljon ja saada aikaa onnistumisia.

Iltapäivällä mentiin uuteen paikkaan treenamaan. Sataman parkkaipaikaa edelleen, mutta syrjemmällä, missä liikennettä ei ole käytännössä lainkaan. Tullin alue alkaa aidan takana.Tosi hyvä paikka, paljon tilaa eikä tarvitse koko ajan pelätä kumpi meistä jää auton alle. Tarkoituksena oli treenata ruutua ja ekaa kertaa pohjustaa ohjattua noutoa. Olin ostanut uudet ruutumerkitkin: neljä limetinvihreää kukkapurkkia ;) Aluksi otettiin perusasentoa ja askeleita ja erilaisia siirtymisiä. Lisäksi treenattiin erikseen vasemmallekääntymistä. Koira oli tosi sähäkkänä heti alusta, hienot perusasennot ja askeleet, myös peruuttaminen. Vasemmallekäännöstä harjottelin jidastamalla käännöksen jälkeen reilusti vauhtia, miltei pysähtyen, jotta Taiga ehti heilauttaa perspäänsä ;) Muutoin tuppaa oikomaan käännöksessä ja tiiviys katoaa. Toimi hyvin, nyt pitää vain saada toistoilla koira tajuamaan, _miten_ vasemmallekääntyminen tehdään. Ohjattua noutoa harjoittelimme siten, että laitoin n. 4-5 metrin päässä koirasta viistosti oikealle ja vasemmalle pakasterasian kannet. Aluksi laitoin koirasta katsoen oikealle purkinkannelle makupalan ja vasemmalle olin vain laittavinani. Sitten asetuin vastapäätä koiraa purkinkansien tasalle ja käskytin "oikee" +käsimerkki koirasta katsoen oikealle. Taiga oli heti messissä ja juoksi innolla hakemaan namia. Toistettiin "oikee" muutaman kerran. Sitten uskaltauduin kokeilemaan samaa vasemmalle. Taiga epäröi, mutta meni kuitenkin vasemmalle purkin kannelle, jonne olin siis laittanut namin. Kaksi toistoa vasemmalle: toinen jo varmempi. Hyvä alku! Jossain vaiheessa, kunhan koira oppii idean, vaihdetaan namit tennispalloihin ja samlla harjoitellaan sitten itse noutoa :) Myös kaukojen treenamiseen voisi yhdistää tämän vapauttamalla koira palkalle, vuoroin oikealle ja vuoroin vasemmalle :) Kiva saada vähän vaihtelua treeniin

Ruutu olikin sitten taas oma lukunsa..Taiga tutki kulmamerkit järestäen lähes joka kerta..Treenasin sekä niin, että froliccia oli ruudussa samaisen purkinkannen päällä kuin myös siten, että pallo oli ruudun takana. Pallon kanssa ruutuun meno oli huomattavasti suoraviivaisempi.´Pari kertaa olin myös laittavinani jotain ruutuun, mutta palkkasinkin "vain" kädestä koiran ottaessa kontaktin ruudussa. Palkkasin kädestä myös silloin, kun ruudussa oli valmiiksi ruokaa. Lähdöt olivat hyviä, koira selkesäti haluaa mennä ruutuun, mutta tarkkuus puuttu vielä. Pitää nyt tehdä erilaisia harjoitteita ja erilaisilla palkoilla. Lähettelin tänään sekä läheltä että kaukaa, suoraan ja viistosti. Näissä ei ollut ongelmia: Taiga kyllä paikantaa hyvin ruudun, mutta itse ruudussa on sekoilua ( kulmien tutkimista ym. epämääräistä pyörimistä )