Vaihdoin fonttia ja väriä , ettei treenipäiväkirja olisi niin arkinen ;) Treenit ovat ainakin muuttuneet hieman arkisiksi viime aikoina..Tai oikeastaan ne ovat olleet sitä jo vähän pidemmänkin aikaa.Liekö syynä useat kokeet? Pitääkö treenien olla "sotilaallisen kaavamaisia" jos on kokeet tiedossa? Ei kai..Jotenkin tässä on nyt vähän niin päässyt käymään. Luulen, että se vähän näkyi tuolla Pyhtään kokeessa..Tekninen osaaminen on nyt selkärangassa (alokasluokka).Nyt voisi keskittyä ihan hauskanpitoon ja treenata liikkeitä enemmän leikin varjolla.Eli liikkeitä siis treenataan, muttei liikkeinö :) Olen kyllä tähänkin mennessä palkannut koiraa usein eri osioista jne. mutta jotenkin kaavoihin ollaan nyt kangistuttu treenaamisen suhteen. Liikkeiden ottamista "huvin vuoksi" ei teitenkään takroita sitä, että voitaisiin alkaa lipsumaan tekemisen tasosta: tarkka pitää tietty olla, mutta se  tarkkuus on _rakennettava_  erilaisin keinoin.

Tämä filosofia noussee arvoonsa kun edetään porras portaalta pikkuhiljaa ylemmäs luokissa :) Hupailun kautta saadaa aikaan toistoja ilman, että hinkataan samoja kuvioita koko ajan.

Nyt on siis aika jo alkaa systemaattisesti, leikin kautta opiskella uusia liikkeitä. Ruutua, kaukoja, noutoja ja luoksetuloa olemme jo vähän kokeilumielessä treenailleet, mutta en ole vielä oikein ottanut "vakavasti" näitä liikkeitä.Käyn seuraavaksi läpi muutaman liikkeen ja niiden perusharjoittelun :)

Ruutu: Tavoitteena yhdistää kaksi asiaa: vauhti 8 täysillä ruutuun ) sekä tarkkuu ( hakeutuminen ruudun keskelle ).Treenataan toistaiseksi erikseen, eli lyhyeltä matkalta ruudun keskustan hakua ja pidemmällä matkalla haetaan vauhtia, intoa mennä ruutuun lelupalkalla. Katsotaan miten lähtee sujumaan..Hyväksi on myös treenata _ruudussa_ siirtymistä.Eli miten saadaan koira hakeutumaan pysäytyskäskyn jälkeen keskemmälle. Naksutin ahkeraan käyttöön :)

Kaket: Pääasia on järki tähän liikkeeseen. Eli toisin sanoen rauhallisuus, joka ei kuitenkaan saa tarkoittaa hitautta ;) Tekniikka on kaukojen pää ja häntä sekä kaikki siltä väliltä.Hiotaan rauhassa sisällä rauhassa, erillään muista treeneistä oikeaa tekniikkaa asennonvaihtoihin. Avo-kakessa huomio maasta istumaannousun tekniikkaan: jalat kunnolla rungon alle! Ei puolittaisia suorituksia, koska niistä ei pääse ylös seisomaannousussa. Rauhallinen opetus on tärkeintä. Tähän mennessä olemme harjoitelleet kakeja ihan miten sattuu, silloin tällöin enkä ole juurikaan panostanut harjoituksen laatuun.Tekniikka treenaus avon osalta ollaan jo aloitettu :)

Noudot: Avo-nouto ei ole teknisesti mikään hankala, mutta parannettavaa löytyy lähinnä vietillisesti. Palutus laukalla ja tiivis eteenistuminen ovat meidän tärkeimmät harjoituskohdat. Treenataan erikseen.Ruokakupilla on kätevä harjoitella noutoa, samoin ulkona mäen juurella: alamäestä kun saa vauhtia palautukseen.Metallikapulan kanssa naksutellen ja leikkien: ruokakuppia tähän palkaksi, koska metalli ei ole niin kiva.Nälkä, mikä ihana tekosyy ;) Esteen kanssa opetellessa pidettävä huolta, että myös palautus esteen kautta. En usko, että tulee ongelmia, kunhan koiralle selvitetään mikä on liikkeen idis.

Luoksetulo: Meidän bravuuri. Ainakin tähän mennessä, kun ei olla mitään extroja vaadittu ;) Avo-pysätyksessä en usko olevan liikaa ongelmia.Kokonaisena liikkeenä en ole avo-luoksetuloa ottanut koskaan.Vauhdin säilymisestä on pidettävä huolta! 1/10-sääntö on ihan hyvä, luulen. Voi-luoksetulon maahanmenon perusharjoituksia voisi herätellä henkiin.

Tässäpä näitä.Monipuolisuutta on siis luvassa näiden perusperustreenien sijaan enemmän. Ihan hyvä :) Motivaatio on tärkeä onnsitua pitämään huipussa meillä molemmilla :)